Et anti-boyband på gyngende grund

Glem alt om grønt hår, konceptbands og designet hitmusik. Ties spiller klassisk rockmusik og præsenterer

deres sange for første gang for det århusianske publikum med to koncerter - i aften på Gyngen.

Ties er et dansk band med en grundlæggende tro og livsstil. Nemlig på rock-religionen, hvor de ypperste prædikanter er amerikanske rockveteraner som Neil Young, Bob Dylan og Bruce Springsteen.

»De står for den rene rockmusik og tradition. Rockmusikken stiller spørgsmål og tror på fællesskabet. Modsat popmusikken, hvor der er svært at få øje på nogen som helst form for substans,« fortæller Paw Koch, trommeslager i Ties.

Efter Malurts forsvinden fra den danske rockscene er der ikke nogen bands, der hverken er åndeligt eller musikalsk beslægtede med den rene rock fra de amerikanske rødder. Det mener forsanger Don Falch, der ser Ties "som det eneste rockalternativ herhjemme".

»Vores musik er ikke nyt eller grænseoverskridende. Vi må bare håbe, at rocken bliver moderne igen og indhenter et band som os,« siger Don Falch.

Gedigent håndværk

Og Ties er på mange måder et usædvanligt band herhjemme. Glem alt om koncept-bands, designet hit-musik og smart indpakning. Ties spiller rockmusik på en måde, der viser, at bandet har et godt og gedigent håndværk. Der er gode harmonier, melodiøse omkvæd og tekster med bid i på Ties debutcd af samme navn, som de selv udgav i slutningen sidste år. I forhold til bandets amerikanske inspirationsbilleder mangler der dog noget kant og skævhed i musikken, der mere lyder som danske kunstnere som Big Fat Snake og Michael Falch.

Men Ties skiller sig også ud ved at satse relativt sent på et liv som professionelle rockmusikere. Bassisten Søren Lundsgaard er midt i trediverne, IT-konsulent og single. Leadguitarist Claus Vilen er 34 år, gift, har tre børn og er musikskolelærer. Trommeslager Paw Koch er bandets årsunge på 27 år, med et barn, kæreste og arbejder som lærer på en privatskole. Forsanger Don Falch (der ikke er i familie med Michael Falch, men som alligevel har sunget duet med navnebroderen) er 31 år, har et barn, gift og er lærervikar.

Rock og aggression

Ties er derfor heller ikke fire unge, vrede mænd, der bruger rocken til at få luft for deres aggressioner.

»Vi mødte hinanden for en del år siden på Holbæk Højskole, hvor vi spillede alt muligt musik og lavede teater sammen. Men for to år siden var vi alle enige om, at nu vil vi rockmusikken og satser benhårdt på at kunne komme til at leve af det,« fortæller Paw Koch.

Ties lavede en målsætning om at spille 24 jobs det første år, og det gjorde bandet. De har nu spillet mere end 50 koncerter og kæmper lige som så mange andre upcomming-bands en hård rocktilværelse, hvor det er svært at få jobs og opmærksomhed.

»Det er en livsstil at være rockmusikere, og det er helt nødvendigt for os at prøve og leve op til at være et rockalternativ herhjemme. Det vil bare være for tyndt, hvis vi ikke prøvede,« fortæller Paw Koch.

Jysk satsning

Bandet prøver nu at slå igennem i det jyske, hvor de aldrig før har spillet koncerter. I denne uge spiller Ties to koncerter. Torsdag aften spillede bandet på Fatter Eskil og i aften står bandet på scenen i Gyngen. Bandets hjemmebane er primært Holbæk og Roskilde, men har spillet overalt på Sjælland.

»Vi tror på, at jyderne godt kan lide rigtig rockmusik. Københavnerne er langt mere konservative og reserverede i deres musiksmag og vil meget hellere gå til en koncert med et jamband end at lytte til noget ordentligt og originalt musik,« siger Paw Koch.

For at få hul igennem til branchen og få noget feedback på bandets musik, tog Don Falch en demo-cd med til en koncert med Michael Falch. Et halvt år senere fik bandet svar fra Michael Falch på mail:

»Jeg har hørt jeres demo-cd flere gange, en gang også sammen med Pete Repete. Det er meget dejligt. Pete bemærkede straks en vis Malurt-åndsbeslægtelse, og var i øvrigt yderst positiv.... Jeg er vild med den lidt søgende, skrøbelige vokal. I har en stor fan her,« skriver Michael Falch til bandet.

Don Falch varmede sidste efterår op solo, før Michael Falch gik på scenen med sin guitar i Ramsø Musikhus. Efter opfordring fra publikum i salen sluttede de to navnebrødre med en duet af Niel Youngs "Like A Hurricane" med stor succes i salen.

»Michael Falchs store forbillede er Neil Young, mens jeg mest sværger til Bruce Springsteen. Vi har snakket og grinet af, at vores musik lyder mere som Neil Young, mens Michael Falch lyder mere som Bruce Springsteen,« fortæller Don Falch.

Teksternes substans

For ham adskiller rocken sig fra popmusikken, fordi der er langt mere substans i teksterne. Og i traditionen fra Bob Dylan og Neil Young er Ties heller ikke bange for at have en politisk holdning til tilværelsen.

Mr. Voter was in misery On a cold and wet election day Standing in the booth, pen in hand Five minutes, then he walked away He would like to change the way things are But he had no faith in politics Greed, corruption, it's everywhere Too many lies, too many dirty tricks (Fra sangen "Confused Little Man").

Filosoffen Falch

Det er Don Falch, der skriver teksterne og laver musikken. Og han bekender sig til rocksproget engelsk.

»Teksterne er udgangspunktet, når jeg laver musik. Bob Dylan opfandt nærmest den gode rocktekst, fordi han brød emnemæssigt rammerne og gjorde det muligt at skrive om stort set hvad som helst. Som Bono, der engang i skolen i en engelsktime, hvor klassen skulle gennemgå digteren Yates og hans skriveblokeringer, rakte hånden op og sagde: Hvorfor skrev han ikke bare om det,« fortæller Don Falch.

anne.mette.svane@jp.dk

TILBAGE