TIES i Media Sound Studios 30/7-3/8, 5/8, 15/8 og 6/9-'01
Af Don Falch

Dag 1

30/7: Så blev det endelig mandag! Dagen som TIES har ventet på med længsel og spænding. Måske den mest afgørende dag for hele forløbet. Mange spørgsmål har kørt rundt i vore hoveder: Er Peter Brander til at samarbejde med? Er han dygtig? Kommer vi hurtigt i gang eller melder der sig omgående problemer? Når vi alle otte numre eller må vi "nøjes" med tre? Føler vi os presset i studiet, så vi ikke spiller ordentligt? Svaret på de første to spørgsmål må siges at være et stort "Ja"! Peter Brander er både samarbejdsvillig og dygtig. Han kender naturligvis sit studie, og til alt held viste det sig også hurtigt, at vi svinger godt sammen. Peter sagde sin mening (og lagde f.eks. ikke skjul på at vores ønske om at nå OTTE numre var lige lovlig "ambitiøst"), men lod i øvrigt beslutningerne være vores, og det var præcis hvad vi ønskede. Vi ankom kvart i ti og begyndte at bære udstyr op i studiet, og ca. en time senere var vi faktisk klar til at indspille første nummer: "Break These Ties". Dette gjorde tydeligt indtryk på Peter, og det gjorde også indtryk, at der skulle bruges meget kort tid til at lave lyd på instrumenterne, fordi både guitarer, bas og trommer ganske enkelt lød skidegodt, uden at man behøvede at gøre noget særligt ved dem. De få problemer der var, var i småtingsafdelingen. Der var for eksempel en lidt underlig lyd inde fra "trommeburet", som viste sig at være et af Paws crashbækkener, der ind i mellem ramte en mikrofon. Vi kom altså hurtigt i gang, og snart blev endnu en forhåbning bekræftet: Peter kunne virkelig godt lide "Break These Ties", og det varede ikke længe før grundsporet til det nummer var i kassen. Planen var at numrenes grundspor først skulle indspilles. Dvs. at vi indspillede live, men kun trommer og bas, samt noget guitar skulle bruges. Min sang var kun til at vejlede bandet, og Claus' soli skulle heller ikke nødvendigvis bruges. Det vigtigste var at få bas og trommer på plads og det gik ret hurtigt, da kun meget få rettelser var nødvendige. Herefter kunne guitarerne så om nødvendigt laves om. Grundsporene til de næste numre, "Who Do You Think You Are?" og "Glittering Trash", var også ret hurtigt på plads. Herefter var det meningen at vi ville tage fat på den tunge "Confused Little Man", men det viste sig at Claus' Stratocaster havde en meget knirkende vibrato-arm, hvilket gjorde at han måtte have den med hjem til justering.


Se fotos fra dag 1 her.   

I stedet gik vi så i gang med "Loner By Nature", som umiddelbart er et simpelt nummer, der skulle være hurtigt overstået. Men ak... Trætheden var begyndt at melde sig, og vi trak tempomæssigt i forskellige retninger. Min tendens til at piske tempoet op på guitaren blev i første omgang udpeget til at være årsagen, men da nummeret herefter blev spillet uden min guitar, var problemet der stadig. Det viste sig at jeg muligvis havde smittet Claus, som også piskede derudaf, men heldigvis uden at hive Søren og Paw med sig. Rytmesporet var altså godt nok, men alt guitar skulle laves om. Jeg fik fornøjelsen først, og bortset fra at et af studiets vinduer, der stod åbent for at få lidt luft ind i de steghede lokaler, smækkede i for fuld knald under en optagelse, gik det ret hurtigt og smertefrit. Herefter var det Claus' tur. Han var træt, men kunne alligevel koncentrere sig nok til at få rytmeguitaren på plads. Soloen var sværere. Der er ikke nogen fastlagt solo i "Loner By Nature", så Claus var temmelig afhængig af sin evne til at improvisere. Det er svært at blive inspireret efter næsten otte timer i et studie, men det lykkedes faktisk Claus at finde både inspiration og energi nok til at få fyret en solo af, som Peter (selv guitarist) roste meget, og som alle var enige om nok var som den skulle være. Men hvem ved, hvad der sker, når TIES næste dag går i studiet og lytter med lidt friskere ører? Forhåbentlig bliver den foreløbigt rigtig gode fornemmelse af en flyvende start kun bekræftet.   

Dag 2

31/7: Det blev ikke til meget lytning med friskere ører på TIES' anden dag i studiet. Vi gik straks i gang med næste nummer, "Confused Little Man", da vi havde gjort klar. Igen en flyvende start: Nummeret sad lige i plet i første hug! Sådan! Efter sådan en start kan det næsten kun gå ned ad bakke, og det gjorde det så... "Right Outside These Walls" er et nummer, der hurtigt kommer til at lyde rodet, og vi havde svært ved at slappe af og give nummeret den fornødne ro, samtidig med at den vitale energi skulle være der. Peter Brander bad os først om at spille mindre, slappe af, nyde livet, etc. Dette resulterede i en mindre rodet - og temmelig kedelig og energiforladt - version. Så bad Peter os om at knalde mere til den, og efterhånden lykkedes det endelig at få grundsporet lagt. Også "When I least expect it" voldte problemer. Igen var det Claus og jeg, der trak for meget fremad, og måtte lave vores "takes" om. Men ikke nok med det: Peter Brander mente at der "gik for meget fingerspil" i nummeret, og løsningen blev at jeg spillede en anden, mindre nuanceret guitardel end hidtil. Tilmed spillet på Peter Branders 6-strengede akustiske guitar.

Se fotos fra dag 2 her.

Også Claus måtte på hårdt arbejde. Der skulle indspilles soli, og der blev diskuteret og forsøgt, diskuteret og forsøgt, diskuteret og forsøgt... Peter Brander deltog specielt aktivt i denne del af processen, da han som nævnt selv er guitarist, og havde masser af forslag. I det hele taget havde Peter på denne dag mere direkte indflydelse på musikken. Positiv indflydelse. Alt i alt må dag 2 siges at have været hård og med mange frustrationer. MEN også temmelig produktiv: Alle otte grundspor er på plads! Paw og Sørens arbejde er overstået, og de skal fra nu af koncentrere sig om at lytte og kommentere (og Søren skal indsynge kor). Alle guitarer er på plads i fem numre. De næste to dage kommer altså til at handle om at få de sidste guitarting på plads, og så skal der synges. Peter Brander sluttede dagen af med at sige at vi er foran tidsplanen, så alt i alt må forløbet siges at være gået rigtig godt "so far"!

Dag 3

1/8: Det er åbenbart en uskreven regel i studiet at TIES skal starte godt, have krise omkring middag og alligevel slutte godt. I dag skulle de sidste guitarer indspilles og sang påbegyndes. "Confused Little Man" var første nummer, der skulle gøres færdigt. Jeg skulle egentlig indspille både en akustisk og en elektrisk guitardel i solostykket, men havde imidlertid stærkt overvejet at skippe guitaren og i stedet spille på studiets flygel (når det nu stod der)! Grunden var at solostykket oprindeligt er skrevet på klaver, og forslaget blev godtaget af resten af bandet. Det skulle prøves. Efter få forsøg stod det klart at idéen med flyglet var helt rigtig, da det gav stykket den rigtige stemning. Det blev endnu bedre, da Peter Brander foreslog nogle dystre flygelakkorder under sangens riff. Men snart sneg krisen sig ind... Sangens guitarsolo er til dels et fastlagt tema, og Claus foreslog at jeg spillede dette tema. Peter fik en lys idé, og efter et øjeblik befandt jeg mig ved studiets orgel. Det kan være farligt, at få for mange nye idéer i et studie! Det kan gribe om sig og tage en masse tid, så man risikerer ikke at nå det, der rent faktisk skulle nås. Orgeltemaet sad der efter nogle forsøg og umiddelbart virkede alt godt. Problemet opstod da Claus skulle spille sin solo. Den har han spillet mange gange før, men ikke mens jeg spillede temaet i baggrunden. Problemet var at vi fraserede melodien forskelligt. Claus havde vænnet sig til at lege med melodien, men dette kambolerede med den egentlige melodi, som blev spillet på orglet. Nu kom Claus pludselig på arbejde, og det viste sig at være starten på en hård arbejdsdag for Claus... Naturligvis lykkedes det til sidst, og det blev fedt! Men trætheden begyndte at melde sig, og der var gået lige lovlig meget tid. Claus var stadig i ilden og skulle nu - af to omgange, på Gibson og Strat - lægge guitar på "Right Outside These Walls", og så var der jo lige sangens slide-solo... Også jeg skulle lægge 12-strenget guitar på sangen, og det var heller ikke nemt, da guitardelen gradvist blev lavet mere og mere om, for at få musikken til at fungere optimalt.

Se fotos fra dag 3 her.

Til sidst lykkedes det dog at blive færdige med alt guitar (næsten, skulle det vise sig), og jeg kunne starte med vokalarbejdet. "Break These Ties" var først på programmet, og da jeg lige havde vænnet mig til at synge i den ultrafølsomme mikrofon, sad både den og det næste nummer, "Who Do You Think You Are", i to forsøg pr. sang (+ lidt lapperi hist og her). Undervejs viste det sig at Claus' guitar var en smule falsk i sidstnævnte sang, og dette blev så rettet. Ved samme lejlighed blev Claus enig med sig selv om, at han nok ville hade guitarsoloen om nogle måneder, og det blev besluttet, at han arbejdede med den til næste dag. Status: Der mangler en guitarsolo (hvis Claus stadig vil lave den om), vokal på seks sange og kor på alle otte sange. Herefter skal alt mixes. Alle otte numre bliver nået!       

Dag 4

2/8: Så var det dagen, hvor der skulle synges til den store guldmedalje! Men først skulle et lille hængeparti klares: Claus' guitarsolo i "Who Do You Think You Are"... Han var ikke tilfreds, og måtte simpelthen prøve igen. Til at starte med lod det ikke til at være særlig frugtbart, eftersom den allerede indspillede solo stadig var bedre, men Claus gav ikke op. Han forsøgte at tænke i andre baner, og gribe det an på en anden måde - og pludselig var den der! En lidt bluesy solo opstod, som passede meget bedre til sangens stemning, og da den var blevet finpudset lidt var der ingen tvivl om at tiden var brugt fornuftigt. Så var det mig, der var på. Normalt indsynger man to sange pr. dag, når man laver en CD (ifølge Peter Brander), men når man kun har fire dage til at indspille otte numre, må man jo tage nogle udfordringer op. Seks sange skulle indsynges, og heldigvis har TIES jo ikke ligget på den lade side, hvad spillejobs angår, så min stemme er efterhånden godt hærdet. Det kom mig til gode nu. De fleste sange blev sunget to eller tre gange, hvorefter der blev foretaget lidt småreparationer hist og her. "Confused Little Man" var et såkaldt "first take". Derefter skulle Søren og Claus synge kor på alle sangene. Det blev en lang proces, da man er nødt til at være meget præcis. De små skævheder, der er okay live, er ikke okay på en CD, og når koret på et nummer var indsunget, skulle det indsynges igen - oveni det andet - for at give en fyldigere og flottere lyd. Ind i mellem fik jeg også æren af at være kor på mig selv, når en meget høj stemme skulle lægges på. Da dagen var forbi, manglede vi at lægge kor på to numre, og Peter Brander var så fantastisk at foreslå, at vi kom forbi et par timer om fredagen og gjorde det færdigt. Det tilbud tog vi imod med kyshånd!

Se fotos fra dag 4 her.

Dag 5

3/8: De to timer blev til tre! Der kom kor på de to sidste, "When I least expect it" og "Sick And Tired", og den førstnævnte fik så i øvrigt lagt Peter Branders 12-strengede el-guitar på, spillet af Claus (bortset fra solostykket, hvor jeg indspillede den underliggende guitar). Så var alle glade. Tilbage er så søndagen, hvor der skal mixes, men Peter siger at han normalt mixer to numre pr. dag, og TIES har indspillet otte... Det kunne godt se ud som om der skal bruges mindst en dag mere.

Se fotos fra dag 5 her.

Dag 6

5/8: Søndag var storemixedag, og mixet blev der! Ingen havde nu gjort sig nogen forhåbninger om at blive færdige, og det var godt, for så var de da blevet skuffede. Ikke desto mindre blev fire numre mixet færdigt, og der blev lavet "singback versioner" af numrene. Dvs. versioner, hvor leadvokalen var fjernet. Sådanne optagelser bruges, hvis man f.eks. skal i TV og optræde. Så kan sangeren synge live til optagelsen. Ellers gik mixeriet ud på at fremhæve, fjerne, pynte, slette... Kort sagt manipulere med musikken, indtil det lød fantastisk. Uden at tage for store ord i munden tør TIES godt love kommende lyttere en fed CD! Da fire numre jo mangler at blive mixet, blev onsdag d. 15/8 fastlagt som den dato, hvor der forhåbentlig bliver mixet helt færdigt, og de sidste hænder lagt på.

Dag 7

15/8: Jo, TIES må vel nok erkende at det griber om sig med dage, der skal bruges i studiet! Faktisk har vi været uhyre effektive hele vejen igennem, men otte numre tager tid - især når der skal mixes. Onsdag d. 15/8 var dagen, hvor der teoretisk set skulle lægges sidste hånd på værket, selv om alle var klar over at teori er en ting, praksis noget andet og utopi noget helt tredje. Succesen fra d. 5/8 blev dog gentaget: De sidste fire numre blev mixet færdigt! Men der skulle jo også laves mastering, og det blev der ikke tid til, så igen skulle der kigges dybt i kalenderen... Den 6/9 blev dagen, hvor det skal foregå. Det bliver så - forhåbentlig - sidste dag i denne omgang.

Dag 8

Så kom den store dag, hvor der skulle laves mastering! Det var spændende for os at skulle høre musikken igen, efter at have haft optagelserne lidt på afstand et stykke tid. Vi blev ikke skuffede! Det ER en fed, fed CD, der er kommet ud af anstrengelserne. Masteringen gik ret hurtigt, og alt gik glat, indtil det pludselig viste sig at hardisken, hvor musikken lå, havde ødelagt et omkvæd i "When I least expect it"! Da det var et omkvæd, kunne det repareres, da der jo som regel er flere af sådan nogle, så Peter Brander fandt tryllestaven frem, og "klistrede" et stykke af et af sangens andre omkvæd henover det ødelagte. Skaden udbedret! Men mastering fortsatte støt og roligt med at udvikle sig til martring! Pludselig var der "huller" i musikken. Små udfald, hver gang Peter ville brænde musikken over på en CD. Der blev forsøgt længe og ihærdigt, men udstyret nægtede at fungere, og til sidst måtte alle konstatere at master-CD'en først kan blive klar, når udstyret er i orden igen. Vi venter nærmere besked om, hvornår det så bliver... Det var en nedtur, men humøret var alligevel højt, fordi musikken i den grad holder, og fordi Claus havde taget coveret med til et sidste gennemsyn, og også det bliver fedt! Glæd jer!    

TILBAGE