Dobbeltkoncert på Islands Brygge

august 28, 2015
København
Kulturhuset Islands Brygge
Dobbeltkoncert på Islands Brygge

Jeg har tidligere nævnt Thomas Ulrik Larsen, som benytter kunstnernavnet “Lysår“, i forbindelse med Værsgo-hyldestkoncerten i Christianshavns Beboerhus i 2013. Thomas skriver også sange, hvor der er lagt væk på de danske tekster, og hvor musikken har dybe rødder i især 70’er-rocken.
Der er dog stor forskel på vores lyd og udtryk, men udgangspunktet er det samme. Vi har også det tilfælles, at vi lige nu er albumaktuelle, så da jeg i starten af året fik den ide, at vi skulle spille nogle dobbeltkoncerter sammen, så Thomas hurtigt fornuften i det. Der er flere fordele i den model: Et større netværk at trække på. Erfaringer og viden, der kan udveksles. Der er også en musikalsk gevinst, idet vi spiller med på nogle af hinandens sange og fortolker to af hinandens sange. Det kan være en temmelig horisontudvidende oplevelse at høre sin sang fortolket og spillet af en anden.

Vores første optræden sammen fandt sted fredag d. 28/8 i Kulturhuset Islands Brygge. Arrangeret af Klub Geyser, som er personificeret af en anden herre, jeg også har nævnt før: ildsjælen Jacob Speake. Det var anden gang i år, FAVN mødte ham, for han havde også arrangeret aftenen på Tjili Pop i maj. Koncerten skulle have været udendørs, men kort før koncertstart begyndte det at styrte ned, så vi rykkede ind på en temmelig befolket restaurant og stillede op dér. Akustikken var ikke lovende og folk var der for at spise, ikke høre musik. Jeg havde mine betænkeligheder.

Regnen viste sig at være en byge, men nu stod vi jo så dér i restauranten og havde stillet op og lavet lyd. Da vi åbnede med en fælles version af FAVNs “Under en stjerne” var det ikke overraskende temmelig minimalt med interessen fra “publikum”. Der var dog faktisk en ældre kvinde, der overværede store dele af koncerten. Da vi spillede vores sikre publikumstræffer, “Nu har du låst mig ude”, sad hun endda og sang med til sidst! Ellers var der drypvis kortvarig interesse fra forbipasserende.

Midtvejs i første sæt spillede vi så vores fortolkning af Lysårs “Morfinen virker nu“. En trist sang om at sige farvel til en af sine nære, der ligger bedøvet i en hospitalsseng. Sangen har nogle akkorder, som jeg aldrig ville bruge, da jeg simpelthen ikke tænker i de baner. Ikke at der er noget som helst galt med dem. Jeg tænker bare ikke musik på den måde. Det havde gjort det til en interessant udfordring at fortolke sangen. Når jeg skal fortolke noget, prøver jeg at forestille mig, hvordan sangen ville lyde, hvis jeg havde skrevet den. Det lykkedes med “Morfinen virker nu”, fordi jeg med vilje kun lige akkurat havde hørt den nok til at lære melodien at kende. Arrangementet nåede aldrig at sætte sig fast i mine ører, hvilket gav mig friheden til at smide mine egne akkorder på melodien og synge sangen på min måde.

Derpå var det Thomas’ tur til at fortolke FAVN. Han havde valgt “Så sent som i går” fra “Kys dine ar” og forvandlet powerpop til reggae. Det var overraskende, men jeg kunne godt høre, hvordan han havde fået ideen. Der er visse steder i melodien, der med en let omfrasering kan lyde som en reggae-melodi. Thomas udelod dele af omkvædet, hvilket gav mening, fordi omkvædet er lidt for akkordrigt til at kunne fungere i reggae. Derpå spillede han et par egne sange, hvorefter vi sammen lukkede første sæt med FAVNs “Min hånd holder fast i din”. Den var ikke placeret tilfældigt på sætlisten. For det første er den et meget effektivt livenummer. For det andet kom den lige efter Lysårs “En åben bog“, som handler om hans dengang nye status som far, hvilket er præcis hvad “Min hånd holder fast i din” handler om for mit vedkommende.

Ved føromtalte aften i Christianshavns Beboerhus havde Lysår spillet en sang, der hed “For enden af regnbuen“. Den kunne jeg huske, da den er meget iørefaldende, og derfor havde jeg ønsket den med på vores fælles sætliste ved vores fælles koncert. Jeg var da også helt sikker på, at den ville være at finde på det nye Lysår-album, “Teknisk knock-out”, men til min overraskelse var den blevet valgt fra, da den ikke passede med det øvrige materiale på albummet. Thomas havde ikke noget imod at spille den alligevel, så vi åbnede andet sæt med den. Derpå spillede FAVN et par sange.

De stærkeste fortolkninger lå midt i andet sæt, hvilket ingen af os kunne vide på forhånd. Vi havde nemlig med vilje ikke hørt hinandens fortolkninger før nu. Jeg havde glædet mig til at spille Lysårs “Stills i Nashville“. Thomas har en fortid i Pink Floyd Project og da jeg arbejdede med hans “Stills i Nashville” havde jeg fået en åbenbaring. I første omgang havde min eneste ide været, at gøre broen mellem vers og omkvæd til en del af omkvædet. Det virkede godt og medførte, at omkvædet kom til at slutte med linjen “ville ønske du var lige her”. Kender man lidt til pink-Floyd ved man, at et af deres største hits er “Wish you were here“. Pludselig var brikkerne faldet på plads for mig. Jeg tog temaet fra Pink Floyds sang og flettede det ind i Lysårs sang, således at linjen “ville ønske du var lige her” blev fulgt af Pink Floyds tema. “Stills i Nashville” egnede sig i øvrigt glimrende til at blive spillet i samme tempo som Floyd-klassikeren. Den version var Thomas glad for.

Han slap også rigtig godt fra sin version af FAVNs “Genfærd”, som han sang med dyb stemme. Lige på det tidspunkt havde vi faktisk et lille publikum, og de var så optagede af Lysårs version af den sang, at jeg næsten følte trang til at understrege, at det altså var en sang af FAVN. Det var fedt at opleve sangens styrke på den måde. Resten af sættet bestod nu af Lysårs egne sange, undtagen den sidste, hvor vi havde valgt at slutte på neutral grund med en fælles udgave af Sebastians klassiker, “Du er ikke alene”.

Bagefter var vi godt tilfredse med at have prøvet projektet af. “Jeres næste album skal være et livealbum”, sagde Thomas til mig. “Sangene virker godt live.” Vi er ganske enige og et livealbum er faktisk vores plan. Vi glæder os til at give endnu en dobbeltkoncert, denne gang formentlig for et opmærksomt publikum, i Christianshavns Beboerhus d. 24/10.

Lyt til dette sammendrag af koncerten med FAVN og Lysårs fælles optrædener, samt alle fire fortolkninger.

lysaarDon Falch

Sætlisten:
1. Fælles: Under en stjerne (FAVN)
2. FAVN: Hvis det gør ondt
3. FAVN: Kavalergang
4. FAVN: Stille derude
5. FAVN fortolker: Morfinen virker nu
6. Lysår fortolker: Så sent som i går
7. Lysår: Er det for tidligt
8. Lysår: En åben bog
9. Fælles: Min hånd holder fast i din (FAVN)

Pause

10. Fælles: For enden af regnbuen (Lysår)
11. FAVN: Født i en metro
12. FAVN: Nu har du låst mig ude
13. FAVN fortolker: Stills i Nashville
14. Lysår fortolker: Genfærd
15. Lysår: Loppetjans
16. Lysår: Lige død af alderdom
17. Fælles: Elfenbensetværelseslejlighed (Lysår)
18. Fælles: Du er ikke alene (Sebastian)

Share:
Copyright 2018 favn.net | All Rights Reserved | Handels- Og Leveringsbetingelser | Designed By Sitepact