FAVN har efterhånden spillet på ret mange af Gimle i Roskildes scener. Sidste gang var i deres kælder i 2011, hvor vi holdt releasefest for vores forrige album, “Under en stjerne”. I 2008 stod vi på den store scene i “Tanken”, hvor vi var support for “Said the Shark”. I 2006 var vi på scenen i det gamle Gimle og spille support for Boat Man Love. Senere samme år spillede vi til et arrangement, der markerede Gimles flytning til deres nuværende adresse. I 2005 var vi support for Magtens Korridorer på samme, gamle scene og i 2003 gav vi vores allerførste koncert under navnet FAVN i Roskilde Roklub og den koncert var arrangeret af Gimle. Så det går langt tilbage, men indtil d. 11/11 2015 havde vi stadig til gode at optræde i Gimles cafe. Det kan vi så sætte hak ved nu.
Koncerten var den tredje og foreløbig sidste i rækken af de dobbeltkoncerter med enmandsbandet “Lysår”, i skikkelse af Thomas Ulrik Larsen, som har været et dejligt udfordrende og anderledes tiltag i år. Koncerten var arrangeret af Roskilde Sangskriverforening og både før og efter vores timelange koncert var der åben scene. Jeg har ikke tidligere deltaget i deres arrangementer, og da jeg trådte ind ad døren, var mit første indtryk, at det mindede lidt om de lignende arrangementer på Tjili Pop i København, hvor der er “åben mikrofon” imellem “hovednavnene”, der hver spiller et kort sæt, og hvor publikum de gange, jeg har været der, har virket væsentligt mere interesseret i deres indbyrdes samtaler, end i det, der leveres fra scenen. Ret uheldigt, eftersom der er tale om musik, der som regel kun ledsages af en enkelt guitar eller klaver. Den slags musik drukner fuldstændig, når folk sidder og plaprer løs. I Gimles cafe kunne jeg konstatere, at snakken gik, og justerede som det første min korte sætliste. Det mest stille nummer blev erstattet med et, der var lige på og hårdt. Efterhånden gik det op for mig, at en stor del af publikum faktisk var opmærksomme, og at snakken primært kom fra to engelsktalende gutter, der sad ved et bord og talte himmelhøjt, uden at tage sig af, at der blev spillet livemusik. Det gjorde de ufortrødent hele aftenen.
Vores faste startnummer i denne konstellation, som vi med et glimt i øjet kalder “bunden af poppen”, er FAVNs “Under en stjerne” og den tiltrak sig opmærksomhed. Både fordi det er en god, melodiøs sang, men også fordi, der pludselig var kommet trommer på scenen, så lydstyrken steg naturligt, og så var vores tremandskor i omkvædet også for fedt til bare at lade sig overhøre. Derpå gav Paw og jeg den fuld gas i et par numre, hvorefter det blev tid til at fortolke en af Lysårs sange. Vores sæt var beskåret med en halv time i forhold til de to koncerter, vi har givet sammen, så der var kun plads til at fortolke én af den andens sange. Vi spillede “Stills i Nashville”, som Thomas sneg sig op og lagde en andenstemme på. Da han bagefter overtog scenen, roste han vores version af sin sang, som det havde taget ham nogle “lyt” at danne sig en mening om. Jeg beundrer Thomas’ evne til bare at klø på, når han er på scenen. Det er umuligt for mig at være uanfægtet, når jeg står på scenen og skal konkurrere med respektløse mennesker, der bare sidder og taler himmelhøjt under hele koncerten. Jeg viser ikke min irritation og giver sangene alt, hvad jeg har, men vil altid være bedre foran et opmærksomt publikum. Denne aften tacklede jeg det som sagt ved at justere sætlisten og fokusere på sange, der simpelthen kunne overdøve dem. Thomas optrådte, som om han havde publikum i sin hule hånd, tog sig god tid til at introducere sangene, og opfordrede folk til at synge med uden at lade sig mærke med, at responsen ikke var overvældende. Det gav alligevel fortjent pote i form af et voksende engagement hos dem, der var interesserede i det, der foregik på scenen, men havde desværre ikke nogen indflydelse på snakkehovederne.
Ved vores første koncert sammen på Islands Brygge d. 28/8, havde vi bevidst lagt Lysårs “En åben bog” og FAVNs “Min hånd holder fast i din” efter hinanden på sætlisten, da begge sange er deres ophavsmands reaktion på at være blevet far. Ingen af sangene var på sætlisten på Gimle, men også her var der flere af vores sange, der kunne spejle sig i hinanden: Lysårs “Uintelligente børn”, som er en reaktion på den hovedløse skolereform, og FAVNs “Nu har du låst mig ude”, som blev skrevet i anledning af den lockout, der var resultat af lærernes protest imod reformen. Også Lysårs “Min biografi” og FAVNs “Genfærd”, som Thomas sidst i sættet gav sin dystre fortolkning af, delte tema, da begge er selvbiografiske. Han indledte i øvrigt “Genfærd” med at fortælle, at de fleste spøgelser i de danske husstande er afdøde mødre, der har forsøgt at lægge sengetøj på (typisk dynebetræk), som de så er blevet viklet ind i, hvorefter de er omkommet. Nu vender de så tilbage igen og igen for at finde hjørnerne. Efter den historie nænnede jeg ikke at afsløre, at sangen ikke har noget med spøgelser at gøre.
Ved de andre koncerter har vi sluttet med en sang af et fælles forbillede i form af Sebastian eller Kim Larsen, men den kortere tidsramme og det, at vi skulle spille et sæt i stedet for to, gjorde at vi i stedet startede og sluttede med et fællesnummer fra hvert vores repertoire. Vi sluttede således med aftenens andet og sidste fællesnummer, Lysårs “For enden af regnbuen”. Thomas havde til at starte med sagt, at han nok tog hjem igen, så snart vi havde spillet, for han følte sig lidt sløj. Da koncerten var slut, kom han imidlertid hen til mig og bekendtgjorde, at han havde det godt igen. Som en anden garvet musiker fra Roskilde, Dannie Nordlund Hansen, plejer at sige: “Musik er medicin”.
Hør hele koncerten her:
LydafspillerDon Falch
Sætlisten, som den endte med at se ud: