En sommeraften med forårssang

I den lille landsby, Lyndby, hvor jeg bor, har der i mange år været en årlig revy, hvor man kan se modige lokale ildsjæle på slap line. Min onkel og faster bor også i Lyndby og deltog begge i årets revy. Eller “Lyndby Totalteater”, som det hed. I forbindelse med FAVNs udgivelse af Dissing/Andersens “Hilsen til forårssolen” havde min onkel fået den ide at spørge mig, om jeg ville spille den sang, før revyen begyndte. Det kunne kun blive en solooptræden, da Paw var i Barcelona. Jeg sagde ja. Især fordi jeg øjnede en god mulighed for at afprøve en af de nye sange. Valget faldt på det kommende albums titelnummer, “Under en stjerne”.

Samme eftermiddag spillede jeg sangene igennem i vores gamle øvelokale. Det viste sig at være meget klogt. Der var et par steder i “Hilsen til forårssolen”, der lige skulle genopfriskes. Værre stod det til med “Under en stjerne”, som jeg egentlig havde regnet med at spille på en bestemt måde højt oppe på gribebrættet til forskel fra den indspillede version, som ikke er helt nem at spille. Den nye viste sig dog også at give mine fingre nogle problemer, så jeg endte med at spille den stort set, som den er indspillet. Dog en tone højere og med en solo, som var en af årsagerne til mine forsøg på at omstrukturere guitarspillet. At spille en solo, samtidig med at man akkompagnerer, er ikke helt let. Mine mundharper befandt sig hos Paw, så det var ikke en mulighed. Jeg løste problemet ved at spille soloen i en anden toneart, hvor det kunne lade sig gøre. Det gav dog lidt nerver på, for nu var det jo endt med, at jeg skulle gå på scenen og spille en version, der var så ny, at jeg ikke følte mig helt tryg ved den.

Revyen fandt sted i et stort telt på Lyndbys lille havn. Da jeg ankom, gjorde det mig ikke roligere at konstatere, at mixerpulten var placeret ved siden af scenen, BAG højttalerne, hvilket jo i sagens natur betød, at lydmanden ikke havde det fjerneste indtryk af den lyd, han skulle styre. Han fik da også skruet noget op og ned for både sang og guitar, da han var afhængig af tegn fra publikum, eftersom han jo selv sad et sted, hvor han ikke kunne høre en skid. Heldigvis fandt han rimelig hurtigt et niveau, der passede, og jeg kunne koncentrere mig om at levere sangene.

Jeg havde digtet en lille historie om, hvorfor jeg nu stod og skulle synge en forårssang, selv om det jo officielt var sommer. Min forklaring var, at min onkel havde truet mig med sin kamphund Buster (som i virkeligheden ikke er særlig stor og endnu mindre farlig). Det morede de sig meget over i teltet. “Hilsen til forårssolen” gik strygende, og jeg smilede lidt indvendigt ved at høre de lidt over 100 menneskers forsøg på at synge med på omkvædet, som hele tiden ændrer sig.

Den store udfordring for mig var “Under en stjerne”. Ville jeg kunne huske mine sidste øjebliks ændringer? Det kunne jeg godt, og jeg havde ro på, nu hvor jeg havde mærket publikums opbakning og lyden var fin. De lyttede opmærksomt, og det lykkedes mig at camouflere de småfejl, jeg trods alt lavede undervejs.

Sjældent har et FAVN-nummer haft debut med så stor succes! Jeg forlod scenen, for jeg havde egentlig ikke regnet med tålmodighed til mere end to sange. Folk var jo kommet for at grine af den lokale revy. Ikke for at sidde og lytte til mig og min guitar. Alligevel kaldte høje, taktfaste klapsalver og krav om ekstranummer mig tilbage på scenen. Jeg besluttede, at når de nu selv havde bedt om det, kunne jeg godt tillade mig at stille visse krav, så jeg krævede kor på ”Forfra igen”. Flere blandt publikum grinede, da jeg sagde, at Michael Falch har skrevet omkvædet, så jeg måtte lige understrege, at det faktisk ikke var en joke. Den var god nok. De lærte meget hurtigt det enkle svarkor og brølede med. Jeg måtte endda forlænge sangen til sidst, fordi de begyndte at klappe i takt, netop som jeg skulle til at slutte sangen af. Selv om stemningen i teltet var i top, var det desværre ikke tilfældet med min guitar. Kønt lød den ikke, men på det tidspunkt var det godt nok til rock.

Da FAVN ikke just har overrendt landets scener i år, var det virkelig rart at få fyret nogle FAVN-numre af igen. Jeg forudser også, at “Under en stjerne” bliver én af radiosinglerne fra det kommende album af samme navn. Den sang går tydeligvis rent ind med det samme. Det tænkte jeg nok, den ville, men det var nu meget rart at få det bekræftet.

Don Falch

Sætlisten:

1. Hilsen til forårssolen (Dissing/Andersen)
2. Under en stjerne

Ekstra:
3. Forfra igen (Don Falch – Michael Falch)

Share:
Copyright 2018 favn.net | All Rights Reserved | Handels- Og Leveringsbetingelser | Designed By Sitepact