Folk’n’roll i Høve Præstegård

FAVN har i efterhånden mange år overvejet at give kirkekoncerter. Ikke fordi vi er religiøse, for det er vi ikke, men fordi sangene ofte kredser om det eksistentielle. I min karriere som sangskriver har både buddhister og kristne fortalt mig, at de kunne bruge teksterne, fordi de passede ind i deres tro, og det er vel egentlig ikke så underligt, når både religion og FAVNs tekster behandler livets store spørgsmål. Forskellen er, at der ikke findes svar i sangteksterne. Kun spørgsmål og undren.

D. 29/6 2014 oprandt dagen for FAVNs første kirkekoncert så endelig. Den fandt sted i Høve på Sydsjælland. Dog ikke i kirken, men i sognepræst Grith Seersholms have. Ved ankomsten fik vi at vide, at det aldrig regnede ved denne årligt tilbagevendende friluftsgudstjeneste med efterfølgende hygge. Ikke desto mindre lod Ham deroppe alligevel nogle dråber falde ned på os, da vi lige var blevet færdige med at stille vores udstyr op på terrassen. Der blev skyndsomst flyttet bænke, instrumenter og udstyr ned til et telt, der heldigvis var stillet op i den store have. Netop da alt var flyttet, og vi var klar til at spille, stoppede regnen. Det forekom mig, at jeg kunne høre en svag fnisen fra oven.

Publikum anede det ikke, men de var faktisk vidner til en ret anderledes FAVN-koncert. Vi spillede som duo, og det giver en enorm fleksibilitet, idet vi sagtens kan hive numre op af posen, som vi ikke har spillet i årevis. Således startede vi med en sang, som vi plejede at åbne alle koncerter med i 2008-’10, men ikke har spillet siden februar 2010: “Det hele begynder her“, som er åbningsnummeret på FAVNs andet album, “Genstart“. Sangen var ikke ligefrem et tilfældigt valg, da den handler om både fødsel og død, og den blev passende fulgt af “Under en stjerne“, som handler om alt det imellem. “Lige her” fra vores første album (“Har vi hul igennem her…?!“, 2005) var næste nummer, som en overraskelse til undertegnedes kæreste, Lisbeth, der havde arrangeret koncerten. Hun er meget glad for den sang, og det lykkedes os at gennemføre den i fin stil, selv om vi ikke havde spillet den siden d. 29/8 2009! “Vent!” og “Født i en metro” blev ikke spillet, og det var i sig selv ret usædvanligt. Det er vist kun sket én gang før, at vi ikke har spillet “Født i en metro”, og jeg tror, det er første gang, “Vent!” er blevet sprunget over, siden den udkom i 2008.

Undergang” er én af vore egne favoritter fra “Under en stjerne“, men vi har ikke spillet den så ofte, da den vist har for meget vers og for lidt omkvæd til rigtig at kunne få fat i folk ved en koncert. Men i Høve Præstegård virkede den! Af flere grunde: Jeg gjorde meget ud af at præsentere den, da teksten kan forstås på to måder. Man kan tolke den som en sang, der i overført betydning fortæller om et forhold, der faldt fra hinanden pga. for store forskelligheder mellem parterne. Eller man kan tage den bogstaveligt. Gør man det, er det en sang, hvor djævelen selv fortæller om sit forhold til en falden engel, der syntes hans underverden var spændende lige i starten, men nu længes hjem:

I himlen gik du rundt og græd
Kunne ikke gøre en kat fortræd
Så tog du springet og sprang herned
Til mig
Den pæne pige med glimt i øjet
Gik hen og blev lidt misfornøjet
Og pludselig var fuglen fløjet
til Bloksbjerg

Du kan ikke nå
Der er så højt til himlen
Dér hvor du jo ikke ville være
Og her kan du få
Alt hvad du begærer
Men du ved ikke længere hvad det er
Hvad sku’ det være?

Her gik jeg rundt i tidsfordriv
Du landede i mit underliv
Jeg sagde skrid men bliv
Til du selv kan gå
Mens jeg gik rundt med panser på
Og gjorde ting man ikke må
Fandt du ud af hvor hunden lå
Begravet

Du kan ikke nå…

Du pudsede din glorie
Fortalte din historie
Fra engleblid til furie
Fra nu af
Det er så hårdt at være rar
Og så den fandens tid det tager
Så du slog til og sprang fra
For sjov

Nu sidder jeg med stumperne
Et vrag der kører på pumperne
Fortabt i katakomberne
Hernede
Og du vil hjem til lys og fred
Men du må ikke tage af sted
For med dig fik jeg kærlighed
At føle

Tordenskrald og frydeskrig” var en sjælden gæst på sætlisten. Den er stille og stemningsfuld og kræver derfor et lyttende, opmærksomt publikum. Det havde vi i Høve Præstegård, og både vi og publikum nød den. Det samme kan vist ikke siges om “Nu har du låst mig ude“, fra vores kommende album. Den plejer i den grad at virke, men jeg led desværre af et pludseligt hukommelsestab, og kunne simpelthen ikke huske akkordernes rækkefølge i omkvædet før til allersidst i sangen. Det skæmmede den desværre så meget, at den faldt lidt til jorden. Heldigvis blev den fulgt af vores traditionelle, og nærmest rituelle, afslutningsnummer: “Har vi hul igennem her“. Og den virkede! Faktisk ville de have mere, og blev i første omgang belønnet med Sebastians klassiker, “Du er ikke alene”, og da den ikke var nok, hev vi en gammel publikumstræffer op af posen: “Forfra igen“, som jeg naturligvis indledte med historien om, hvordan det lod sig gøre, at vi har en sang med omkvæd af Michael Falch. Omkvædet er skabt til kor fra publikums side, og når nu de selv havde bedt om mere, krævede vi til gengæld deres medvirken. Det havde de helt tydeligt ikke noget imod, for de sang med af hjertens lyst.

Vores lyst til kirkekoncerter blev bestemt ikke mindre af den dejlige oplevelse i Høve Præstegård.

Don Falch

Sætlisten:

1. Det hele begynder her
2. Under en stjerne
3. Lige her
4. Farvel til verden
5. Maria (Kim Larsen/Larsen – Ole Christensen)
6. Undergang
7. Hvor blev det hele af
8. Min hånd holder fast i din
9. Tordenskrald og frydeskrig
10. Nu har du låst mig ude
11. Har vi hul igennem her

Ekstra:
12. Du er ikke alene (Sebastian)

Ekstra ekstra:
13. Forfra igen (Don Falch – Michael Falch)

Share:
Copyright 2018 favn.net | All Rights Reserved | Handels- Og Leveringsbetingelser | Designed By Sitepact