Jeg glemte fuldstændig at sige det under koncerten, men FAVNs første koncert for foreningen “Musikdrevet” i Koed d. 22/3 2013 var kun den anden koncert i Jylland på vores “Under en stjerne Tour”. Den første fandt sted i Tørring d. 12/8 2011. Den respons, vi fik i Koed, kunne tyde på, at vi skulle spille for jyderne noget oftere, men vores fravær har nu heller ikke været bevidst. Vi vender snart tilbage til Jylland, for koncerten i Koed forsamlingshus var en af de fantastiske aftener, som musikere og publikum kun kan skabe i fællesskab. En oplevelse, som desværre bliver sjældnere og sjældnere her i Danmark. Ordet “koncert” kommer fra latin, “concertare”, og betyder at strides eller konkurrere. For at være vellykket er en koncert altså ikke en begivenhed, hvor én eller flere musikere spiller for et passivt publikum (eller for et decideret distræt og ukoncentreret publikum, som aktive koncertgængere som jeg selv ofte må lide under). En koncert kan sammenlignes med f.eks. en fodboldkamp. Jo mere begge hold investerer sig selv i kampen, jo bedre bliver den. På samme måde har et godt publikum en kæmpe, positiv indflydelse på en koncert. Musikerne bærer ikke hele ansvaret for, om aftenen er vellykket. En stor del af ansvaret ligger i høj grad på publikum.
Vi elsker musikforeninger. De drives af ildsjæle, der brænder for musik. Ligesom os. Med X Factor-finale OG fodboldlandskamp i TV skulle man tro, at koncerten var dobbeltdisponeret for at blive en fiasko mht fremmødet, men vi kunne godt slappe af på den 3 1/2 time lange biltur til Koed. Der var på forhånd solgt ca. 50 billetter.
Vi nåede frem lige i tide til at stille op og så indtage en god gang mørbradgryde, tilberedt af vores vært og foreningens engagerede og meget sympatiske booker, Lars Thyrre Sørensen, mens en trio med sangeren Jørgen Hougaard i front underholdt med evergreens. Trioen gjorde en dyd ud af, at publikum skulle have varmet stemmerne op, hvilket naturligvis var glimrende, men da vi skulle spille, kunne jeg alligevel ikke dy mig for at takke for opvarmningen, for derpå at bemærke, at publikum desværre ikke skulle bruge deres opvarmede stemmer til en skid. Aftenens program bestod af FAVNs sange, som ingen af de tilstedeværende kendte. Endnu. Det var dog en sandhed med modifikationer, at publikum ikke skulle bruge deres stemmer. De fik såmænd ved flere lejligheder mulighed for at synge med på FAVNs sange og på de få covernumre, der sneg sig ind i sættet.
Koncerten startede på en måde, som egentlig var lidt af en udfordring. Ugen før FAVNs koncert skulle finde sted, var Musikdrevets lydmand, Leif, død af kræft. Da Lars præsenterede os, afsluttede han sin præsentation med at sige et par mindeord og holde et øjebliks stilhed. Lidt af en opgave at skulle løfte stemningen efter det, og jeg var lidt i tvivl om, hvorvidt det mon var bedst at lade som ingenting. Efter det første nummer, “Lusen”, valgte jeg dog at tage tyren ved hornene og tilegne “Under en stjerne”, som handler om, hvor dyrebart livet er, til Musikdrevets lydmand. Det tog de godt imod, og selv om sætlisten havde mange sange med tunge emner, for sådanne sange har vi en meget stor overvægt af, var det faktisk en rigtig munter aften, fordi der imellem numrene blev kastet masser af spøgefulde bemærkninger frem og tilbage mellem os og publikum.
Det var også en aften, hvor der blev taget en hel del chancer oppe på scenen. FAVN er i skrivende stund godt i gang med vores 4. album, og to af de “nye” sange, som i virkeligheden har flere år på bagen, blev luftet. “Hvis det gør ondt”, som vi allerede nu har tænkt os skal være den første single fra albummet, fik sin livedebut allerede som tredje nummer i sættet. Vi har aldrig nogensinde spillet den som duo. Paw undlod heller ikke at bemærke, at han på det kommende album spiller trommer i sangen, og nu – med vores duo setup, hvor han ikke var bevæbnet med meget mere end en lilletromme, en gulvtom, en caronne, samt rytmeæg og tamburin – ikke anede, hvad han skulle spille i den sang. Som det forhåbentlig fremgår af nedenstående optagelse, kunne det ikke høres, da vi spillede den. Vi fik endda folk til at synge med. Bagefter kom der et forslag fra publikum: Sangen kunne bruges i reklamer for Panodil. Værd at overveje…?
Som om det ikke var udfordringer nok for en aften, gik vi direkte videre til næste satsning. Vi kastede os ud i at spille sangen “Mysterium” fra vores andet album, “Genstart”. Den sang er faktisk en perle, som vi også spillede ret flittigt på vores “Genstart Tour”, men i Koed spillede vi den for første gang siden oktober 2009. (Jeg sagde til publikum, at vi vist sidst havde spillet den i 2007, men lidt efterfølgende research viser altså, at det trods alt ikke var SÅ længe siden.) Vi gennemførte sangen uden problemer, og den endte faktisk med at være en af aftenens højdepunkter, så der går næppe flere år, før vi spiller den igen.
Da der jo var en del sjældenheder på programmet, havde jeg medbragt min computer, så jeg kunne have et øje på teksterne. Imellem numrene var jeg derfor nødt til at bøje mig ned til den for at finde den næste tekst frem. Da jeg følte, at jeg skyldte publikum en forklaring på dette, fortalte jeg dem, at min fokus på computeren skyldtes, at jeg løbende fulgte med i aktiekurserne. Jeg lovede dem endda en omgang, hvis jeg skulle blive millionær i løbet af koncerten. Det var en joke, der blev vendt tilbage til flere gange i løbet af koncerten.
Selv om både landskab og temperatur udenfor vidnede om vinter, var det jo altså forår ifølge kalenderen, og dermed tid til at spille aftenens eneste planlagte covernummer: Vores version af Dissing/Andersens “Hilsen til forårssolen“. Videoen til sangen er set over 7000 gange på YouTube, hvilket vi naturligvis er meget stolte af. Dén blev der sunget med på, ligesom folk også var meget villige til at synge med, da vi afsluttede første sæt med “Min hånd holder fast i din“, som afsluttes med en melodi, som synges igen og igen. I falset! Det var lidt af en udfordring for især den mandlige del af publikum. Jeg kunne heller ikke lade være med at takke “Koeds pigekor” og tilføjede derpå, at hvis de skulle have lyst til at tæve mig for den bemærkning, passede det fint, da der nu var pause. Jeg kom dog uskadt igennem pausen.
Af højdepunkter i andet sæt kan nævnes “Fugleskræmsel“, hvor vi for første gang fik respons i form af latter, da jeg sang det sidste vers, som er et af mine favoritter:
Fra dengang jeg blev født som en skarp dissonans
Ind i denne vibrerende verden
Er det første jeg husker et klask i min røv
Og en stemme der sagde “Du er den”
“Født i en metro” var et regulært hit, samt et tiltrængt muntert indslag i et ellers dystert sæt. “Farvel til verden” fra vores kommende album blev luftet for anden koncert i træk, og blev igen rigtig godt modtaget. “Har vi hul igennem her” tog som altid kegler, og blev denne aften krydret med en lille “klaversolo”. Ved siden af scenen stor et elklaver, som trioen, der optrådte før os, havde brugt. Det sprang jeg hen til i sangens slutning og improviserede lidt, indtil jeg spontant begyndte at spille “Åh Susanne”, som publikum omgående sang med på.
Som første ekstranummer spillede vi “Forfra igen“, som i en lang periode var fast inventar på sætlisten, indtil vi begyndte at gå lidt død i den, og derfor gav den en pause. Jeg fortalte historien om, hvorfor og hvordan vi deler den sang med Michael Falch, og løj lidt, da jeg sagde, at vi havde fået lov at bruge sangen på den betingelse, at vi aldrig kontaktede ham igen. Det passer ikke, men publikum syntes, det var vældig sjovt, og det var det vigtigste. “Natten falder på“, som vi meget sjældent spiller, var andet ekstranummer, og efter det måtte vi faktisk ikke stoppe igen. Så vi kvitterede for en forrygende aften med to danske klassikere, som der blev sunget med på af fuld hals.
Bagefter var der ros i lange baner, og det bør også nævnes, at vi fik solgt en masse cd’er. Paw byttede endda én væk for en fed The Who-plakat, som nu pryder væggen i hans studie, HULIGENNEM.NU. Det er heldigvis ikke sidste gang, vi spiller i Koed i år. Der arbejdes på at finde datoer, hvor vi igen kan krydse klinger med Musikdrevets publikum, og det glæder vi os allerede til.
Don Falch
Hør koncerten her (minus ekstranumrene).
Sætlisten, som den endte med at se ud:
1. Lusen
2. Under en stjerne
3. Hvis det gør ondt
4. Mysterium
5. Vent!
6. Alverden så på
7. Hilsen til forårssolen (Dissing/Andersen)
8. Hvor blev det hele af
9. Min hånd holder fast i din
Pause
10. Tordenskrald og frydeskrig
11. Skær
12. Fugleskræmsel
13. Født i en metro
14. Farvel til verden
15. Nogen at snakke med
16. Har vi hul igennem her
Ekstra:
17. Forfra igen (Don Falch – Michael Falch)
18. Natten falder på
Ekstra ekstra:
19. Hvis din far gi’r dig lov (K. Larsen/M. Mogensen)
20. Når lyset bryder frem (Sebastian)