FAVN på museum

juni 20, 2015
FAVN på museum

Fra festivalens hjemmeside:
”Festivalen fandt sted første gang i juni 2014. Den fandt primært sted i og omkring lægen og digteren Emil Aarestrups hus, som nu fungerer som mindestue og museum.

Baggrunden for en lyrik-og visefestival har været et ønske om at skabe en tilbagevendende begivenhed, der har de store danske og udenlandske lyrikere som omdrejningspunkt. Hvad er mere oplagt end at placere den i Nysted på Lolland med Emil Aarestrup som omdrejningspunkt? Emil Aarestrup boede her i 11 år, og hans hjem her er det eneste, der er bevaret for eftertiden.

Der er nu museum/mindestuer, og der er en fin gårdhave, som også i 2015 vil danne rammen om nogle af arrangementerne. Han har haft en stor betydning for lyrikken og for romantikken, og hans digte er stadig aktuelle.”

FAVN var sidste navn på programmet denne lørdag eftermiddag. Da vi ankom, kunne vi høre lyden af en ung, kvindelig digters messende stemme omme fra gårdhaven. Efter at have båret vores udstyr ind, kiggede vi nærmere på stedet. Det var et meget opmærksomt publikum med en rimelig høj gennemsnitsalder. Jeg kastede et blik på sætlisten og besluttede mig for at skifte nogle sange ud. Dette publikum var vist ikke til megen larm og gang i den. De skulle have noget stille og stemningsfuldt. Mens vi ventede, gik vi rundt i det stemningsfulde hus/museum. Jeg var især fascineret af et stort monstrum af et ældgammelt klaver i stuen. Måske var det faktisk et spinette?

FAVNs udsigt til scenen

Udsigten inde fra huset til scenen og publikum.

Tidsplanen var skredet lidt, da det blev vores tur, og det gjorde desværre, at der nu var en del tomme stole i den have, der havde været proppet, da vi kom. Det var imidlertid stadig et opmærksomt publikum, som tog godt imod startnummeret, ”Under en stjerne”. ”Tordenskrald og frydeskrig” blev tilegnet det indtil videre generelt rædselsfulde ”sommervejr”, som dog viste sig fra sin tørre og rimelig lune side denne eftermiddag. ”Nu har du låst mig ude” var første sang fra ”Kys dine ar” på sætlisten, og vi fik atter en gang bekræftet, hvor det nummer bare virker. I sidste omkvæd sad folk og klappede i takt, og efter koncerten henvendte en tysker sig til mig. Han talte ikke dansk, og havde altså ikke forstået et kvæk af teksterne, men han var vild med den tredje sang, vi havde spillet.

FAVN Nysted

”Hvor blev det hele af” er en sang, vi meget ofte spiller ved duokoncerter, fordi den er blandt FAVNs bedste sange og altid fanger folk. Nysteds publikum fik dog en lettere alternativ udgave, da jeg glemte at sætte en capo på guitaren, hvilket resulterede i en version, hvor jeg måtte synge temmelig dybt, og hvor Paw desperat prøvede at finde sin korstemme. Publikum opdagede dog ikke noget. De var begejstrede.

”De skrammer som man får” var anden og sidste sang fra ”Kys dine ar”, og det var kun anden gang, vi har spillet den live. Første gang var tilbage i marts 2014 i Christianshavns Beboerhus. Man skal være af en særlig støbning for at kunne ignorere en så intens og stemningsfuld sang. Måske FAVNs bedste sang og indspilning overhovedet. Eneste udfordring ved at spille den, er tempoet. Den skal gå langsommere end man tror, og problemet er, at man først kan mærke, at den går for hurtigt, når man begynder at synge. Jeg fik startet den for hurtigt og prøvede stille og roligt at sætte tempoet ned, uden at det blev påfaldende. Jeg tror, det lykkedes.

Selv om de stille sange blev godt modtaget, var det til min overraskelse faktisk de to sange på sætlisten med mest gang i, der virkede bedst. Måske havde folk været vidne til så mange digtoplæsninger og viser, at de trængte til lidt gang i den nu. ”Forfra igen” blev indledt med historien om dens tilblivelse, og folk blev bedt om at synge med på omkvædet så snart, de havde lært det. Det gjorde de meget gerne. Undervejs fik jeg et spontant indfald, da jeg ville fortælle historien om en meget sangglad kvinde i Svendborg, jeg engang inviterede op på scenen for at synge med. Det viste sig dog, at hun havde fået galt fat i teksten, for i stedet for ”forfra igen” sang hun ”på vej hjem”. Da jeg begyndte at fortælle historien, var det min hensigt at musikken skulle spille videre, imens jeg fortalte. Det fandt jeg dog snart ud af, at jeg slet ikke kunne koncentrere mig om, så vi holdt op med at spille, indtil jeg havde fortalt historien færdig. Folk kan mærke den slags spontanitet, og de var helt med nu. Da vi tog fat i omkvædet igen, var de helt med, og da sangen var slut, fortalte de med taktfaste klapsalver, at de var klar på mere. Det tilbød jeg dem så, men arrangøren, Peter Abrahamsen, nedlagde veto, da tidsplanen ikke måtte skride yderligere. Der var endnu et arrangement i den lokale biograf, som folk skulle deltage i.

Vi fik masser af ros, imens vi pakkede sammen, og vi fik endda også solgt noget musik.

Don Falch

Sætlisten:

1. Under en stjerne
2. Tordenskrald og frydeskrig
3. Nu har du låst mig ude
4. Hvor blev det hele af
5. De skrammer som man får
6. Forfra igen (Don Falch – Michael Falch)

Share:
Copyright 2018 favn.net | All Rights Reserved | Handels- Og Leveringsbetingelser | Designed By Sitepact